Neem je bezoeker bij de hand met een goede 404 pagina!

Een goede 404 pagina is een must have voor een goede website. Of die nu in WordPress is gemaakt of niet. Een 404 pagina wordt getoond als er een pagina wordt aangeroepen die niet (meer) bestaat. Vroeg of laat zal dat gebeuren, zeker als een website veel pagina’s telt.

Het is dan ook zaak, bezoekers hier op een goede manier op te attenderen als een niet (meer) bestaande pagina wordt bezocht. Zodoende wordt het de bezoeker duidelijk, dat hij verder moet zoeken op de site, voor zover deze de indruk heeft te kunnen vinden wat men zoekt.

Dat is dus goed voor de bezoeker, maar ook voor de vindbaarheid. De kwaliteit van de site neemt daardoor immers toe. Bezoekers haken minder snel af, en blijven langer op de site als ze weten dat ze verder moeten zoeken.

In de praktijk maken we het helaas nog vaak mee, dat websites überhaupt geen goede 404 pagina hebben. Je krijgt dan een melding zoals hier te zien. Niet bepaald gebruiksvriendelijk dus.  Ook komt het voor, dat er meteen doorverwezen wordt naar dslechte_404_pagina_voorbeelde home page bij het aanroepen van een niet (meer) bestaande pagina. Dat is helemaal verwarrend, omdat een bezoeker helemaal niet weet wat er aan de hand is.

Zorg kortom in de eerste plaats voor de gebruiker, dat die een goede 404 pagina te zien krijgt. Een goede 404 fout pagina maken in WordPress is niet moeilijk. Via bijvoorbeeld de 404 error page WordPress plugin  is deze zelf snel en eenvoudig te maken. Let bij het maken van een goede 404 pagina op de volgende zaken:

Leg uit wat er is gebeurd: de bezoeker is terecht gekomen op een niet (meer) bestaande pagina.

Gebruik de voertaal die gangbaar is op de site: veel 404 fout pagina’s zijn standaard in het Engels. Dat is natuurlijk minder fraai als het een verder Nederlandstalige website betreft.

Neem relevante interne links op op de 404 pagina: dat is standaard de home page, maar het kunnen ook andere belangrijke pagina’s zijn, zoals de pagina’s die genoemd zijn in het menu. Zo wijs je een bezoeker die in een doodlopende straat is beland dus goed de weg. En dat waardeert een zoekmachine ook. Een mooi en tevens grappig voorbeeld is de 404 pagina van nu.nl

Een goede 404 pagina is OK, maar een 301 redirect is beter!

Een goede 404 pagina is natuurlijk prima, maar voorkomen is beter dan genezen. Als je een bestaande pagina wilt opheffen of aanpassen, omdat de pagina URL bijvoorbeeld anders moet worden, dan is het beter een 301 redirect in te stellen. Zodoende wordt de oude pagina permanent doorverwezen naar de nieuwe, aanverwante pagina die het stokje moet overnemen. Het spreekt voor zich dat dat nog gebruiksvriendelijker is, want de bezoeker komt op de pagina uit waar die zijn moet. Voor zover de inhoud natuurlijk niet al te veel afwijkt van de oude pagina. Zonder in de gaten gehad te hebben dat er een 301 redirect is ingesteld worden ze doorgeleid. Ook hiervoor is in WordPress een simpele, maar uitstekende plugin voor handen: de WordPress 301 redirection  plugin.

Neem je bezoeker dus goed en professioneel bij de hand. WordPress is er in ieder geval op ingesteld, dus doe er je voordeel mee!