SSL certificaat en SEO: het medicijn erger dan de kwaal?

Google hecht steeds meer waarde aan verificatie en veiligheid. Op zich is daar wat voor te zeggen. Zeker als het gaat om webshops en sites waar privacygevoelige informatie ingevuld wordt. Privacy is meer en meer een hot issue en dus ook voor zoekmachines.

In dat licht propageert Google het gebruik van het zogenaamde SSL certificaat meer en meer. Met dit certificaat kan aangetoond worden dat een bezoeker daadwerkelijk een site van een bedrijf of andere rechtspersoon bezoekt. En niet van een mogelijke andere partij dan ook met wellicht duistere intenties. De site wordt dan https ipv http

Het stimuleren en gebruiken van dat certificaat klinkt daarom logisch. Zeker omdat Google sites beloont qua SEO die voorzien zijn van een SSL certificaat. Het wordt meer en meer een factor van belang qua vindbaarheid. Bovendien is een SSL certificaat niet duur. Al vanaf € 5 per jaar is een dergelijk certificaat te koop. En een certificaat is snel geïnstalleerd.

De paradox: SSL kan de vindbaarheid juist onderuit halen!

Je zou dus denken: OK dat moet ik ook hebben voor mijn site. Er kleeft echter een groot gevaar aan het gebruik van dit certificaat: het kan zeer nadelig uitvallen voor de vindbaarheid/SEO. Het medicijn kan daarmee erger dan de kwaal zijn.

Het activeren van een SSL certificaat is namelijk ingrijpend voor de site. Het komt er in feite op neer, dat er een compleet nieuwe site wordt gelanceerd. Qua functioneren en functionaliteiten is hier niets van te merken op de voorgrond. Achter de schermen echter des te meer.

Zeker voor oudere sites met sterke posities in de onbetaalde zoekresultaten op belangrijke zoektermen kan dit funest uitpakken. Het kan gebeuren dat de vindbaarheid compleet in elkaar zakt met alle gevolgen van dien voor aanvragen en/of omzet. Het gekke is dat Google niet veel aandacht aan dit ‘neveneffect ’besteedt.

Wat te doen? Neem contact op met ons!

Op termijn is het doorvoeren van een SSL certificaat wel sterk aan te raden. Als je het wilt laten doen, laat het dan doen door ons. Wij voeren een dergelijk SSL certificaat niet rücksichtslos door. Wij zorgen er ook voor dat het SEO proof gebeurt. Zodat je niet met de gebakken peren komt te zitten.

En wil je een nieuwe site? Laat deze dan dus meteen in https bouwen. Wel zo gemakkelijk en SEO vriendelijk! Hier kunnen we je uiteraard ook mee helpen. Bel ons op 024-7440090 of mail naar contact@word-vindbaar.nl