5 praktische SEO verbetertips om je site beter vindbaar te maken
Als gratis service bied ik een gratis vindbaarheid scan aan voor bedrijven. Inmiddels heb ik er (daarom) al tientallen gedaan voor allerhande bedrijven. Wat me opvalt is dat een aantal belangrijke zaken v.w.b. een optimale online vindbaarheid vaak over het hoofd worden gezien. En dat is natuurlijk zonde, zeker omdat sommige punten eenvoudig zelf op te lossen zijn. Vandaar dat ik ze hier deze zaken en de verbetertips onder de aandacht breng.
H1 tag ontbreekt
Net als in een krantenartikel moet de titel van een pagina eruit springen door een titel. Deze dikke kop moet ook echter als zodanig getagd zijn. In de meeste CMS systemen gebeurt dit automatisch als de titel wordt geselecteerd en als opmaak Kop 1 krijgt.
Dan is de titel H1 getagd. Let er trouwens op dat maar 1 titel per pagina een dergelijke H1 tag mag hebben, anders wordt het als spam gezien door een zoekmachine. Andere belangrijke kopjes kun je wel een kop 2 of kop 3 geven, en meermaals gebruiken. Doe dit wel met beleid, want een artikel vol met koppen is schreeuwerig en daar houden zoekmachines net als mensen niet van. Wat dat betreft is het niet anders als de papieren pers.
Meta description niet gevuld
De meeste CMS systemen kennen de mogelijkheid, de zogenaamde meta description zelf te vullen. Dit is het deel dat grijs getoond wordt in de zoekresultaten:
Bovenstaande is een goed voorbeeld hoe het moet. De meta description is niet zozeer van belang voor de vindbaarheid, maar wel voor het ’beraken’ van de consument. Als je goed gevonden wordt moet je natuurlijk ook een pakkende tekst tonen om potentiële klanten zover te krijgen dat ze je website bezoeken. Ze vormen een gratis reclamebord als het ware. Zet hier een pakkende tekst neer van maximaal 155 karakters inclusief spaties. Doe je dit niet, of bestaat die mogelijkheid binnen het CMS niet, dan zal een zoekmachine zelf een stuk tekst uit de pagina pakken. En dat kan er dan zo uitzien bijvoorbeeld:
Zonde dus! Kun je dit niet in je CMS zelf vullen? Dan moet je je afvragen of je wel een deugdelijk CMS gebruikt.
404 fout pagina
Veel sites hebben geen nette 404 fout pagina. Dit is de pagina die getoond wordt als een pagina niet (meer) bestaat. Als bezoeker krijg je dan dit te zien:
Weinig zeggend dus. Zowel voor bezoekers en (daarmee) ook voor zoekmachines die aan dit soort pagin’s geen waarde toe kennen. Het is het beter,
Een goede foutpagina. Het klinkt tegenstrijdig, en dat is het ook. Het is veel beter, een zogenaamde 301 redirect in te stellen als je een pagina vervangt voor een ander, zeker als dit een belangrijke pagina is waar veel bezoek op binnenkomt. Al is dit ondoenlijk bij sites met zeer veel tijdelijke pagina’s, zoals bij webshops. Zie de 404 pagina dus als een noodzakelijk kwaad. Een 404 pagina maken is overigens iets wat doorgaans de web bouwer zal moeten doen.
Afbeeldingen comprimeren
Dit gaat heel vaak nog fout. Dit is vaak het belangrijkste aandachtspunt om twee redenen:
- Kan grote negatieve gevolgen hebben voor de laadsnelheid
- Is simpel zelf op te lossen door de afbeeldingen te comprimeren en vervolgens terug te plaatsen.
Kortom een quick win met een grote impact. Vul je dus zelf een site met content, comprimeer de afbeeldingen dan van tevoren bijvoorbeeld in MS Picture Manager wat onderdeel is van Office. Klik op afbeelding bewerken en dan op afbeelding comprimeren en het is geregeld. Geef de afbeelding ook meteen een goede naam ipv bijvoorbeeld IMG_43522.jpg, dat waarderen zoekmachines ook 😉
Sitemap ontbreekt
Sitemaps zijn van belang, omdat ze zoekmachines kunnen vertellen welke pagina’s en daarmee hoofdstukken een website kent. Het is de inhoudsopgave van de site. Veel sites kennen geen sitemap, laat staan dat een zoekmachine er door gevoed wordt. Vraag aan je webbouwer na of deze er is, en zo niet dan moet die gemaakt worden. Het koppelen naar Google kunnen wij doen om er zeker van te zijn dat de pagina’s geïndexeerd en daarmee gevonden kunnen worden.
Sommige belangrijke verbeterpunten kun je kortom zelf doen, en anderen zullen door de web bouwer moeten worden ingesteld. Doe er je voordeel mee! Wil je dat je website grondiger onder de loep wordt genomen v.w.b. de vindbaarheid? Vraag dan de gratis vindbaarheid scan aan!