Website aanmelden bij zoekmachines

Heeft u een nieuwe site en wilt u uw website aanmelden bij zoekmachines? Dat is uiteraard logisch, want een site die onvindbaar is is als een winkel in een woestijn. En u wilt doorgaans wel zo goed mogelijk gevonden worden door uw doelgroepen!

Welnu, u hoeft hier in principe niets aan te doen. Google en andere zoekmachines zullen namelijk de pagina’s en overige inhoud doorgaans vrij snel automatisch oppikken. Na dit zogenaamde crawlen wordt de inhoud geïndexeerd. Dit indexeren is het ordenen en duiding geven van de inhoud. Vergelijk dit met een bibliotheek: als alle boeken keurig gecategoriseerd zijn is een relevant boek snel te vinden. Wat zeker bij het world wide web van cruciaal belang is gezien de gigantische hoeveelheid content.

Na het indexeren wordt de inhoud van uw site vindbaar en te vinden zijn in de zoekresultaten. Doorgaans zal het crawlen en indexeren binnen een maand gebeuren. Dus als u een kersverse site heeft is het niet gek als u in de eerste vier weken nog niet vindbaar bent, of niet geheel. Geen paniek ;)!

 

Google Search Console

Het kan echter soms ook langer duren. Dan is het een optie, de betreffende URL of URLs zelf handmatig in te dienen bij Google. Dit kan via de zogenaamde Google Search Console. Dit is een beetje het verhaal komt de berg niet naar Mozes dan komt Mozes wel naar de berg. De betreffende URL zal dan doorgaans snel opgepakt worden. Dit kan ook handig zijn als u bijvoorbeeld een nieuwsbericht heeft dat zo snel mogelijk gepost moet worden en vindbaar moet zijn. Het crawlen en indexeren geldt dus ook voor nieuwe pagina’s of berichten als u al een bestaande site heeft. Het zijn immers nieuwe links.

Overigens is het sowieso raadzaam, de Google Search Console in te zetten. Want u kunt hier ook de site map van uw site indienen. Zodoende kunt u Google en andere zoekmachines als het ware voeren. Ze hoeven uw site niet op te zoeken, ze krijgen het op een presenteerblaadje aangereikt. Zodoende zullen nieuwe pagina´s en berichten sneller opgepakt worden, wat tevens een streepje voor is bij SEO.

Er is nog een andere eigenschap. De Search Console geeft namelijk ook gratis inzicht in de zoekresultaten. Denk aan op welke zoekopdrachten uw vertoningen klikken heeft gekregen. En niet te vergeten wat de gemiddelde positie is. Meestal wordt alleen Google Analytics geïnstalleerd, maar de Search Console als machinekamer is zeker ook verplichte kost wat ons betreft zoals wel duidelijk moge zijn. Ook geeft deze tool meer inzichten in de site vitaliteit.  Een erg nuttige tool dus als u een gezonde en goed vindbare site wenst!

 

Hoe weet ik of mijn site of pagina vindbaar is in Google?

Dit kan het snelste door het commando site:xyz.nl in te voeren in de Google Chrome url balk voor uw domeinnaam. Zonder www. Dus. Dit kan voor de gehele site zoals in dit voorbeeld, of voor een specifieke pagina of bericht. Bijvoorbeeld site:xyz.nl/nieuwsjaarstips-2024

Een andere optie is, de Search Console.  Daar is namelijk te zien, welke pagina’s en berichten geïndexeerd zijn. En welke niet, wat misschien nog wel belangrijker te weten is. Stel dat er namelijk een belangrijke pagina niet geïndexeerd is, dan kunt u dat daar snel achterhalen. Door de betreffende URL dan handmatig in te dienen is dat te corrigeren. Ook kunnen hier trouwens andere foutmeldingen staan, waar eventueel actie op ondernomen moet worden. Zoals niet meer bestaande links etc.

 

Ook erg handig en een verplicht nummer: de Yoast plugin

Het is verder raadzaam, de gratis Yoast plugin te installeren als u een WordPress site heeft. Deze plugin genereert namelijk een zogenaamde XML site feed, wat van belang is voor het crawlen. Zie meer hierover op hun site in het artikel XML sitemaps. Deze kunt u in de Search Console indienen zoals hierboven al aangestipt.

En het mooie is: deze plugin kan nog veel meer! Deze nuttige plugin stelt u namelijk in staat, pagina’s, berichten en andere inhoud te optimaliseren qua SEO. Per pagina of bericht krijgt u te mooi op een rijtje te zien wat u goed doet en wat er beter kan of moet. Het is kortom een complete plugin om SEO te verbeteren en net als de Search Console vaste prik wat ons betreft.

Conclusie & contact

De conclusie is, dat u veel zelf kunt als het gaat om uw website aanmelden bij zoekmachines. Of het gebeurt dus automatisch. Wij kunnen u uiteraard helpen als u er zelf toch niet uit komt of er geen tijd voor heeft. Verder kunnen we u vooral helpen, op welke zoektermen u moet mikken om vindbaar te worden door uw doelgroep(en). U krijgt dan inzicht in welke zoektermen relevant zijn, hoeveel erop gezocht wordt en hoe hoog de concurrentie is.

Op basis daarvan kunnen we dan met u de inhoud van de site optimaliseren qua onbetaalde vindbaarheid. Ook kunnen we u van dienst zijn als u betaalde vindbaarheid wilt inzetten. Dit is nodig als de concurrentiedruk hoog is. Zodoende kunt u een zo hoog mogelijke vindbaarheid krijgen, wat nodig is om online te scoren. Heeft u interesse of wilt u meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met ons! Bel dan naar 024-7440090 of mail naar contact@word-vindbaar.nl. Of u vult het contactformulier hiernaast in.