Onderzoek vindbaarheid scans 2019

Het afgelopen jaar heb ik ruim 100 websites en –shops aan de tand gevoeld qua vindbaarheid, waarvan een kleine 40% in WordPress is gebouwd. De rest in o.a. Joomla, Magento en CMS systemen in eigen beheer. De vindbaarheid scan  is een gratis service die ik gratis aanbied aan bedrijven en ZZPers. Als je deze ook wilt laten doen kun je die aanvragen op de pagina gratis vindbaarheid scan.

Het leek me leuk en vooral ook zinnig een onderzoek van deze inzichten te maken. Met name v.w.b. de punten waar het het vaakst mis gaat. En ook omdat dit soort onderzoek voor zover ik kan overzien niet veel gepubliceerd is. In onderstaande grafiek zijn de voornaamste verbeterpunten te zien die uit het onderzoek komen.

De top 3 SEO verbeterpunten

 

1:         Geen of slechte vulling meta description

 

Het stiefkindje in SEO land is de meta description. Bij bijna 60% van de onderzochte sites ging het hier mis. De meta description  is de grijze tekst die onderdeel vormt van een zoekresultaat. Zie hieronder een voorbeeld.

Waarom dit onderdeel het slechtst scoort is deels te verklaren. Deze wordt namelijk niet automatisch gevuld als onderdeel van de meta data. In veel CMSen zoals WordPress worden de andere delen van de meta data, de SEO titel en slug, vaak automatisch gevuld op basis van de titel van een pagina/bericht. Daar gaat het dan ook meestal goed of is het voldoende. De meta description wordt echter niet automatisch gevuld. Zodat deze leeg blijft en gevuld wordt met meestal het eerste deel van een pagina. Ook komt het soms voor dat de meta description überhaupt niet aangetroffen wordt, wat natuurlijk helemaal kwalijk is.

De meta description verdient zeker meer aandacht. Deze weegt overigens wel minder zwaar mee in de ranking, maar is vooral van belang om van zoekers bezoekers te maken. De meta description is namelijk het meta data veld met de meeste tekens, te weten 165 (nu dan). Dit veld is daarom uitermate geschikt zoekers over de streep te trekken jouw site te bezoeken.  Dat is ten eerste goed voor het aantal bezoekers, maar ook voor de klik ratio. En daarmee indirect ook voor de score in de zoekresultaten. Want als die stijgt en verbetert is dat voor een zoekmachine een indicatie dat je goed bezig bent.

Zorg er wel voor dat iedere meta description uniek is. Dus per pagina een unieke omschrijving. Dat is ook logisch, omdat de meta description als het ware een uithangbord is voor die betreffende pagina. In WordPress is de meta description overigens goed en snel te vullen via special import plugins. Hier kunnen we je mee helpen. Zie dit verbeterpunt vooral als een kans dus!

 

2:         Te lage laadsnelheid

 

De laadsnelheid staat op plek 2 als het gaat om verbeterpunten. Dit is echter een cruciaal verbeterpunt als deze onvoldoende is, in tegenstelling tot de nice to have meta description.. Als de laadsnelheid onvoldoende of minimaal is kan dit zelfs betekenen dat de onbetaalde vindbaarheid compleet onderuit gaat. Essentieel dus deze op orde te hebben. In veel gevallen is (gelukkig) niet de techniek of hosting de boosdoener.  Het gaat vaak mis door ongecomprimeerde afbeeldingen.

Dit probleem is gelukkig eenvoudig en snel op te lossen. Lees meer op  de pagina afbeeldingen comprimeren hoe dat kan. Ook dit euvel is te verklaren: veel website eigenaren schieten een hoge resolutie foto van bijvoorbeeld 5 MB, slepen die in de mediabibliotheek of fotomap van de site. Het systeem piept doorgaans niet en in no time kan de site qua laadsnelheid sterk verslechteren als een dergelijke foto geplaatst wordt. Wees hier dus op bedacht. Gelukkig is het euvel doorgaans ook weer even snel en eenvoudig te verhelpen.

 

3:         Bread crumbs niet gebruikt

 

Nummer drie is het ontbreken van de zogenaamde bread crumbs. Net als de meta description is dit geen show stopper. In veel CMS systemen is deze eenvoudig te maken, dus een quick win. Bovendien is het voor gebruikers ook fijner, zeker als het complexe website zoals een webshop gaat met veel pagina’s en structuur. Dat is dan ook de reden dat een zoekmachine dit meetelt overigens. Een goede navigatie/bewegwijzering is als deel van de gebruikerservaring ook van belang.

 

Wat gaat er goed

 

Tegenwoordig is een site die niet mobiel vriendelijk in veel gevalleen geen issue meer. Logisch, want de meeste CMS systemen zijn hierop ingesteld. Al is dat nog lang niet altijd een garantie. Ook zijn de meeste sites tegenwoordig https, wat ook meeweegt bij de onbetaalde vindbaarheid.

 

Vragen?

 

Heb je vragen over het onderzoek of wil je ook jouw site laten analyseren? Neem dan contact op met me via contact@word-vindbaar.nl of bel  024-7440090.

Het rapport is ook te downloaden als pdf: onderzoek vindbaarheid scans 2019