Veranderen pagina URL? Let op!

De inhoud aanpassen van een pagina is in veel content management systems (CMS) zo gedaan. Dat geldt voor zowel de body tekst, de tekst op de pagina zelf, en ook voor de zogenaamde meta data. Dat is de data die verschijnt in de zoekresultaten. Deze bestaat uit de SEO titel, de meta description en de pagina URL, ook wel permalink genoemd.

Voor wat betreft de vindbaarheid kan dat een positieve of negatieve invloed hebben, al naar gelang de aanpassing uiteraard. Er is echter een veld binnen de meta data waarbij een aanpassing altijd een negatieve impact kan hebben als dit niet juist wordt gedaan: het wijzigen van de pagina URL.

Stel dat u bijvoorbeeld een belangrijke zoekterm wilt opnemen in een pagina, omdat een zoekwoorden analyse heeft aangegeven dat dit een zoekterm met goede kaarten is. Neem als voorbeeld ‘oude kloostermoppen kopen’. U past alle tekst aan evenals de metadata. De bestaande zogenaamde slug /oude-stenen-te-koop wilt u daarom wijzigen in /oude-kloostermoppen-kopen. In veel CMSen is dat een fluitje van een cent.  Als u dat echter achteloos doet vervalt de oude pagina als het CMS hier niet op is ingericht. Ook al verandert u maar een teken in de betreffende slug.

Dat betekent dat de oude pagina dus niet meer bestaat en tot een 404 foutmelding leidt. Een zoekmachine zal na verloop van tijd die pagina niet meer indexeren, omdat die dus niet meer bestaat. Hij wordt daarmee onvindbaar.

 

Gratis vindbaarheid scan

Word-vindbaar biedt als gratis service een vindbaarheid scan aan. Uw site wordt door ons dan aan de tand gevoeld qua vindbaarheid. U krijgt van ons dan een rapportage met duidelijke verbeterpunten. Zodat u weet wat er moet gebeuren om uw site beter vindbaar te maken en zo online te gaan scoren. Hieronder kunt u hem snel aanvragen. 

Aanvraag gratis vindbaarheid scan

Terugval in zoekresultaten door wegvallen oude link

U zult misschien denken ja prima toch? Want ik heb immers een aanpassing gedaan, om zo beter in de zoekresultaten te scoren met de verbeterde slug. Zo simpel is het niet. De opgebouwde score in de zoekresultaten in Google komt namelijk zodoende ook te vervallen. Een zoekmachine redeneert namelijk dat bij het wegvallen en verwijderen van een pagina URL dat die pagina niet meer belangrijk is en daarmee dus onvindbaar wordt op termijn. U moet dus weer helemaal opnieuw beginnen. Zeker bij oudere en /of belangrijke pagina’s is dat natuurlijk zwaar ongewenst.

Verder krijgt u een toename van 404 foutmeldingen als de betreffende pagina URL op andere pagina’s of externe sites staat vermeld. Of als iemand die bij de favorieten heeft opgeslagen. Dat is ook vervelend voor bezoekers. Door te redirecten voorkomt u dat interne links op een niet meer bestaande pagina uitkomen.

Tevens kan het voor Adwords van invloed zijn. Als een bestaande pagina URL wegvalt als ‘final URL’, dan zal Google daar een waarschuwing voor geven en worden advertenties met die bestemmingspagina niet getoond totdat er een wel bestaande pagina URL aan gekoppeld wordt. En dat is zonde als u het niet tijdig in de gaten heeft en Google Ads een belangrijke bron is.

Nieuwe site? Let dan helemaal op!

Laat u de bestaande site op de schop nemen en dus een nieuwe site? Dan moet u helemaal opletten! U zult namelijk niet de eerste zijn die na lancering van een nieuwe site merkt dat het bezoek via onbetaald verkeer drastisch is gedaald. De boosdoener is het niet redirecten van de oude URLs naar de nieuwe, wat vaak wel nodig is. Uw eerste enthousiasme over het schitterende nieuwe design zal dan snel omslaan naar chagrijn. Veel bouwers letten hier niet op, simpelweg omdat ze niet weten hoe belangrijk dit is voor de vindbaarheid. Wij houden hier uiteraard wel expliciet rekening mee bij  renovatieprojecten. Zie voor meer info website laten bouwen.

 

De oplossing: SEO vriendelijke permanente 301 redirects

Dat wilt u kortom allemaal niet. Het is echter vaak eenvoudig op te lossen, afhankelijk van het CMS. Door een zogenaamde 301 redirect kunt u namelijk de oude URL permanent doorverwijzen naar de nieuwe pagina URL. Zie het als een verhuiskaartje. Een zoekmachine weet dan dat de oude pagina opgegaan is in een nieuwe pagina. Dat waardeert een zoekmachine, maar ook een bezoeker. Die komt immers niet op zo’n dood spoor 404 fout pagina uit.

Sommige CMS systemen houden hier rekening mee. Sommige zoals het bekende Magento kennen zelfs de optie van een automatische redirect en ook WordPress biedt dit, o.a. via de redirection plugin.  Sommige CMSen kennen het echter niet. Er zou in mijn ogen minimaal een notificatie moeten verschijnen wat de impact kan zijn van een wijziging van de pagina URL.

Kortom: verwijs dus de pagina URL permanent via een 301 redirect als u deze verandert. Zeker als het een belangrijke pagina betreft!

Mocht u veel pagina URLs willen aanpassen en dat geautomatiseerd doen? Bijvoorbeeld bij een structuurwijziging of een nieuwe site? Neem dan contact op met ons: contact@word-vindbaar.nl of 024-7440090. Ook kunt u bij ons een gratis vindbaarheid scan aanvragen om zo te weten te komen hoe hoger komen in Google te realiseren is. Via het formulier rechts op deze pagina kunt u hem snel aanvragen.